MRdirect aansluiten op Koploper

Voor de verbinding van COM1 van de Koploper-PC met COM2 van de MRdirect-PC wordt een zogenaamde nulmodemkabel gebruikt, welke afhankelijk van de betreffende computers een 9 of 25 polige female connector heeft met de volgende verbindingen:

 

 

D-sub female connector

 

D-sub female connector

 

9 pin    of    25 pin

 

25 pin    of    9 pin

 

Receive Data (RxD)

2

3

2

3

(TxD) Transmit Data

Transmit Data (TxD)

3

2

3

2

(RxD) Receive Data

Request to Send (RTS)

7

4

5

8

(CTS) Clear to Send

Clear to Send (CTS)

8

5

4

7

(RTS) Request to Send

System Ground (GND)

5

7

7

5

(GND) System Ground

Data Set Ready (DSR)

+ Carrier Detect (DCD)

6

1

6

8

20

4

(DTR) Data terminal ready

Data terminal ready (DTR)

4

20

6

8

6

1

(DSR) Data Set Ready  +

(DCD) Carrier DetectMRdirect is geschikt gemaakt voor gebruik met Koploper 5.3 voor F5 t/m F8 ondersteuning bij DCC en via een truc ook voor Mäklin/Motorola decoders.
Kies in Koploper "Instellingen per database" in het Algemeen-1 window als digitaal systeem "Intellibox/Twin Center" zie het voorbeeld hiernaast.
Via "Speciaal digitaal systeem" kan ook het vinkje "Alleen eigen protocol IB / Twin Center" worden aangevinkt waarmee een iets snellere protocol afhandeling wordt bereikt.Met het IntelliBox protocol wordt het mogelijk dat Koploper niet alleen met MRdirect communiceert maar kan MRdirect ook commando's doorgeven aan Koploper. Dus handmatige besturing vanuit MRdirect blijft mogelijk en wordt in Koploper bijgehouden.
De handselectie van een locomotief wordt onder Koploper besturing niet beïnvloed.
Onder computerbesturing wordt de treinbaan actief wanneer Koploper actief wordt gezet met het spiegelei of F5. Ten alle tijden kan de baan worden geactiveerd of afgeschakeld door de MRdirect spatiebalk, dit heeft een "noodstop" van Koploper tot gevolg.
Als in MRdirect de treinbaan wordt afgeschakeld door een kortsluiting of handmatig d.m.v. de spatiebalk wordt Koploper in de "noodstop" situatie gezet. Als MRdirect weer actief wordt is de snelheid van alle locomotieven op nul gezet. Koploper dient dan met een muisklik of F9-toets weer actief te worden gemaakt.

In MRdirect aangebrachte veranderingen in snelheid, richting en functies van locomotieven worden nu ook aan Koploper doorgeven en zichtbaar in het Koploperscherm. Met de hand omgezette wissels in MRdirect worden zo ook in het Koploperscherm omgezet.
Indien in Koploper aan locomotieffuncties bepaalde voorwaarden zijn toegekend, bv. Rijdend F1 (rookgenerator), stilstand F2 (drijfwerk verlichting) en rijdend F4 (stoomgeluid), dan zijn deze instellingen ook vanuit MRdirect actief. Dus als met de hand in MRdirect deze locomotief in beweging wordt gebracht zullen F1 en F4 worden aangezet en F2 worden uitgezet.