MRdirect waarom?

Eerst investeren en dan pas rijden of direct digitaal gaan rijden?

Deze afweging leidde in 1996 tot het ontwikkelen van MRdirect,
Voor MRdirect is een oude MS-DOS personal computer (Direct Dirive PC / DDpc) meer dan voldoende en vervangt de Uhlenbrock Intellibox en/of de Märklin Central Unit, Computer-interface en Keyboard(s).Zo zijn met MRdirect, een (zelfbouw) Booster en een locomotief decoder voor nog geen 100 Euro de eerste stappen te zetten in de wondere wereld van de digitale modelspoor- baan. Indien de DDpc nog een tweede comm-poort heeft kan op éénvoudige wijze de besturing van de modelbaan middels Koploper worden overgenomen waarmee de weg naar automatisch rijden open staat.

Zonder echte modelspoorachtergrond had ik een 35 jaar oude Märklinbaan met M-rails en een paar locomotieven. Via de diverse beurzen kocht ik meer tweedehands M-wissels en ook meer locomotieven waardoor al snel de behoefte ontstond om met meerdere locomotieven tegelijk te kunnen rijden. Digitaal rijden zou dat allemaal mogelijk moeten maken maar vergde wel een behoorlijke initiële investering voordat ook maar één meter digitaal gereden kon worden. Op dat moment vond ik op het internet een Pascal-programma dat via de RS232-poort van een PC een digitaal signaal kon genereren. De volgende stap was het zelf bouwen van een eenvoudige booster en de aanschaf van een Märklin Delta decoder. Voor circa honderd gulden reed mijn eerste locomotief digitaal. De decoder was de grootste investering. Al snel werden de wissels uitgerust met wisseldecoders uit het Edits boek.
De eerste ontwikkeling was gebaseerd op besturing door het toetsenbord. Omdat dat niet echt lekker stuurde kwam daar al snel (via een tweede com-poort) een ad-converter bij ten behoeve van snelheidsregeling met schuifpotmeters, drukknopjes voor functies, enz. bij.
Met het bekend raken met treinbesturingsoftware als RailRoad & Co en later Koploper kwam de behoefte aan de implementatie van het Märklin-interface protocol en later het IntelliBox protocol, op de derde com-poort. Voor het automatisch rijden vanuit deze software werden de S88 terugmeldunits door middel van een klein interface aangesloten op de parallelpoort van de direct-drive PC.
Verdere ontwikkelingen waren er op gericht dat MRdirect een goede en zo volledig mogelijke vervanger voor de IntelliBox zou zijn, hetgeen tot nu toe voor het Märklin/Motorola- en het NMRA/DCC protocol volgens mij volledig is gelukt. Door de simulatie van het IntelliBox communicatieprotocol is het zelfs zo dat handmatige besturing van MRdirect ook in het Koploper scherm zichtbaar wordt en wordt bijgehouden.

Omdat de door mij gebruikte Electuur ad-converter niet meer leverbaar is wordt naarstig gezocht naar een ander interface om handregelaars aan te sluiten. Op dit moment (mei 2003) wordt de laatste hand gelegd aan de implementatie van handregelaars welke op de gamepoort kunnen worden aangesloten.